dinsdag 1 november 2016

Werken met computers en het leven: deel III Het recht hebben op....!

De titel duit niet echt aan waar dit over gaat- maar ik heb het nou eenmaal ingezet, dus blijf ik er maar bij. Dat komt ervan dat iets groeit tot meer dan het bedoelt was.

En dat lazen we vandaag weer in de kranten. Dat de AOW, die bedoeld was om mensen te voorzien van een leefbare inkomsten na hun werk jaren, weer verschoven wordt naar 67 en 3 maanden ipv de eerst ingestemde 65 jaar.

En daar is veel aan gesleuteld sinds het begin en het voorgenomen doel. Het streven is nog steeds om mensen te voorzien van een inkomsten na hun werkleven. De manier waarop, hoeveel en wanneer tja dat veranderd met de dag.

Ik kan van alles uit het artikel in het AD erbij halen- maar kort gezegd - bij het afsluiten van je werkleven, krijgt men inkomsten (die je zelf beschikbaar hebt gesteld via belastingen). Dus je krijgt eigenlijk niets anders dan waar je zelf aan mee hebt gespaard, om van te leven gedurende je pensioen jaren tot de dood.

OK, dat begrijp ik wel, dat het geld opgespaard is via de belasting, want het geld moet ergens vandaan komen. Nu hoor ik vanuit elke politieke hoek, dat er niet genoeg is om 'wij' bijna gepensioneerde al vanaf ons 65ste van het AOW te voorzien. Er zou niet genoeg in de pot zitten. Hoezo niet? Ik werk al vanaf mijn 16de. En ik ben de enige niet.

Enfin, er is al zoveel over gezegd, geschreven en gesproken. Dat wij een inkomsten 'krijgen' is een myth. Want het is iets wat ons toekomt vanwege het belastingsysteem. Dat wij langer leven komt door de betere leefomstandigheden en medische zorg ( die ook steeds duurder wordt door juist de veelomvattende verbeteringen en mogelijkheden om ons levensjaren te rekken).

Ik ken pensioen gerechtigden die al met hun 56ste met vervroegd pensioen gingen. Ja, en als je dan nog tot je 85ste of 90ste gezond blijft- dat trekt enorm aan het spaarpotje.

Ik begon te werken met mijn 16de. Dat is tegenwoordig bijna niet meer denkbaar. Na studeren, 'even een jaartje of 2 er tussen uit' en dan pas aan de bak - met alle voorzieningen van dien ( mama verlof, papa dagen om maar een paar te noemen), is het logisch dat de opbouw van het spaarpotje scheef komt te hangen.

Wij hebben recht op een inkomsten - en de regering neemt het recht om ons te vertellen hoeveel, wanneer en voor hoe lang. Of het eerlijk verdeeld is- dat moet tijd uitwijzen. Om verplicht ook nog eens een pensioen spaarpotje te hebben - kan je dan niet beter de AOW tarief verhogen zodat de uitbetalingen hoger of eerder uitbetaald kunnen worden? Ik ben geen cijferbeest. Dat moet iemand anders maar uitrekenen.

Het is materie waar ik mij ietsjes meer in hebt verdiept omdat de tijd van AOW steeds dichterbij komt. Best wel spannend. En gecompliceerd. En daar zit ik dus niet op te wachten. Een onbezorgde toekomst wat betreft mijn inkomsten na mijn 65ste- dat zou nou fijn zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten