donderdag 4 juli 2013

Gisteren- Een dag in het leven van- op zoektocht naar familie geschiedenis!

Een jaar of tien geleden werd een een prachtig Familie Stamboek geschreven, gedrukt en gepresenteerd over onze familie. Je zou het als een levenswerk kunnen beschouwen. Een neef heeft hier veel tijd, energie, zoekuren en liefde ingestopt. Het werd in het Nederlands en Engels aangeboden gezien er meerdere familieleden in het buitenland wonen en Engelstalig zijn. Het boek gaat een aantal generaties terug in de tijd en is veel omvattend wat informatie betreft.

Vorig jaar werd er door een andere neef verder onderzoek gedaan, vooral naar de verhalen, herinneringen en gebeurtenissen binnen de familie en over de familie. Wij, de neven en nichten zijn nu ' de bovenste laag' om het zo maar uit te drukken. Wij hebben van al onze ouders inmiddels afscheid moeten nemen en als laatste mijn moeder. De vragen die we nu hebben - of eigenlijk de antwoorden die we zoeken, moeten nu gezocht worden in ons geheugen en generatie.

Door zoveel mogelijk informatie te kunnen vergaren is er een FB pagina gestart waar familieleden voor uitgenodigd worden om foto's en verhalen te delen om zo aan aanvullende anekdotes, connecties en geschiedenis te komen. Ik, zowel als vele anderen doe hier graag aan mee. Ik ben 30 jaar weg geweest uit Nederland en nu alweer 13 jaar terug 'thuis'. Door deze activiteiten ben ik familieleden weer tegengekomen en anderen voor het eerst kennis mee gemaakt. Geweldig vind ik dat.

De eerste immigranten hadden het moeilijker dan wij vandaag wat betreft contact hebben en houden met de thuisfront. Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van SKYPE, email, Internet en dergelijke. Heen en weer vliegen ' kan'  tegenwoordig makkelijker dan in de jaren '40-50 en '60. Familiebanden kunnen, waar gewenst, makkelijker aangehouden worden en kleinkinderen ' kennen'  hun grootouders ook met de afstanden die met immigratie gemoeid gaan.

Ik heb de mogelijkheid om ook de interesse om iets actiever mee te doen dan anderen. Zodoende kwam het dat ik met neef Ad gisteren naar Oudenbosch ben geweest en een bezoek heb gebracht aan het Zouavenmuseum. Dit, omdat we wisten dat de beide opa's van onze opa én oma als zouave actief geweest waren. Er zouden ook persoonlijke spullen in het museum aanwezig zijn- en wij wilde dit graag met eigen ogen zien, aanraken en beleven. En dat was toch een ervaring waarmee ik blij ben dat

ik dat heb mee mogen maken.

We hebben, doordat wij een super enthousiaste vrijwilliger in het museum hebben getroffen, veel informatie kunnen vinden, kopietjes van mee hebben gekregen ( tegen betaling dan wel) en attributen gezien een aangeraakt wat dit een bijzondere ervaring maakte.

Maar er waren niet alleen antwoorden- we hebben nu een nieuwe uitdaging.

De persoonlijke kist die geschonken is aan het museum bevatte spullen van BEIDE opa's. En om zo te zien maar EEN foto.

Wij dachten te weten welke opa we voor hadden - maar nu de hamvraag? Is dit de opa van oma of is dit de opa van opa??????

Ja, je begint wel ergens aan...... maar je weet niet wat je tegen gaat komen. De speurtocht gaat door.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten