zondag 2 maart 2014

Het voorjaar staat te poppelen......

Het zal niemand vreemd in de oren klinken als ik zeg ' goh wat een rare winter hebben we achter de rug'. Geen witte vlokken, veel en harde wind en een behoorlijk portie regen. En gezien de weerberichten overal in de wereld lijkt het alsof de seizoenen de weg en hun identiteit zijn kwijt geraakt.

Er zijn mensen die moeite hebben met de donkere maanden. Die gedurende de winter periode in een depressie raken omdat ze het licht missen. Hoe zwaar en verdrietig moet dit voor hen zijn. Gelukkig wordt de winter opgevolgd door het voorjaar, de lente. Dan komen die gezichten weer tevoorschijn en met goede moed herpakken zij weer het leven.

Van natuur ben ik een POSITIEF gesteld mens. Ik ervaar alle seizoenen vol enthousiasme en overgave. Nu moet ik wel bekennen dat de afgelopen maand mij zwaar is bevallen. Door mijn lichamelijk ongemak- het ziek zijn, was deze periode ongewoon en bijzonder donker. Ik kwam maar niet in het licht. Tot nu! De LENTE in mijn leven staat te poppelen om open te barsten. Het licht begint weer te schijnen en de warmte stroomt weer binnen.

Gek genoeg ben ik er van overtuigd dat we al deze seizoenen in ons leven nodig hebben. Nodig om het verschil en het mooie van het leven te ervaren. Want prachtig mooi is het toch om na tijd in het donker gezeten te hebben het licht te zien en voelen, na een droogte weer water te krijgen om je dorst te lessen, om groene sprieten te zien groeien, om door velden met bloemen te lopen en vogels te horen zingen.

De emoties, de gevoelens, de gewaarwording van het ZIJN!

De lichtPUNTJES in het leven de afgelopen weken kwamen van de mensen die mij steunde met begrip, troost, vriendschap en gebed. Door hun aanwezigheid en steun werden de donkere wolken weggeblazen en maakte ze ruimte voor het LICHT. Dat ik de warmte van de zon in mijn leven weer kon voelen en ervaren. Mijn vertrouwen en enthousiasme weer deed aanwakkeren.

Mijn lichaam hersteld zich, mijn energie groeit, mijn wel-zijn opknoopt zich en ik zie de dagen weer met vertrouwen tegemoet. Ik kan HET AAN!

( Terwijl ik dit schrijf klimt de zon de hemel in - het licht bereikt mijn bureau en mijn gezicht. De hanen kraaien, de dag is begonnen en ik ben er klaar voor)
4 opmerkingen:

 1. Mooi geschreven zeg. Ik ben heel blij met meer licht. De kinderen spelen zelfs even buiten na het avondeten. Dat is in tijden niet gebeurd. Ik gebruik nog steeds mijn daglichtlamp maar ik denk dat ik eind maart kan stoppen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jedidja, vanochtend weer een prachtige strakke en zonnige hemel. Dat de zonnestralen je niet alleen op de huid raken maar in je hart. Soms baal ik als ik zo vroeg wakker wordt- toch is het me alles waard als ik het opwekken van de dag mee mag maken. Vol belofte van wat komen gaat. Veel plezier van elke lichtstraal die jou doet lachen.

   Een gezegende dag gewenst... en dat de maand maart je zal verrassen.

   Verwijderen
 2. De meest frustrerende zin die gezegd kan worden wanneer je een winterdepressie hebt: gelukkig wordt het straks weer lente.
  Ik ben chronisch depressief. En in oktober wordt ik suïcidaal. Pas in mei kom ik aan mijn lichtbehoefte. Alle daglichtlampen, beweging en medicatie ten spijt. Ik wil elk jaar zeven maanden lang liever dood. En elk jaar komt de klap harder aan. Dat het weer niet goed gaat. En dat ik weer elke dag de strijd om te leven moet aangaan.
  Een uitputtingsslag die ik elk jaar moet leveren. Die elk jaar terugkomt, en steeds langer duurt. Een strijd waardoor ik geen kinderen durf te krijgen, waardoor ik elke dag pijn heb, waar ik fysiek en mentaal bijna aan onderdoor ga. Waardoor ik altijd zo uitgeput ben dat ik geen baan heb, geen buitenshuis activiteiten doe.
  Ik heb de winter niet nodig, net zo min als de herfst.
  Gelukkig wordt het weer lente is dus geen opmerking om tegen mensen met een winterdepressie te maken. Het wordt namelijk ook weer winter...

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Petra, ik kan mij niet indenken hoe zwaar de donkere maanden voor jou moeten zijn. Je zegt dat het aankondigen van 'gelukkig het wordt weer Lente' ongepast is voor mensen in jouw situatie. Juist zou dit een hoopvolle belofte kunnen betekenen net zoals na Lente komt Zomer. Gezien mijn blog openbaar is, schijf ik niet voor een bewuste doelgroep. Toch wens ik mijn lezers toe dat er iets is waaruit zij hoop, medeleven, inzicht of een gevoel van erkenning, steun of gevoel van samenhorigheid in kunnen vinden. Het zijn mijn verhalen, belevenissen, inzichten en meningen over situaties die ik zelf meemaak.

   Ik wens jou en allen die deze depressie meemaken een lang, warm en vooral in de komende twee seizoenen - veel licht toe. Ook hoop ik dat er een verlichting in jouw lijden komt- dat jij jouw strijd tegen het donker uiteindelijk gaat winnen en van het leven kan gaan genieten. Net als de mist van vandaag zal oplossen- zo ook bid ik voor jou en het 'oplossen' van jou mist!

   Ik wens je veel sterke toe.

   Anita

   Verwijderen