donderdag 15 mei 2014

De discussie avonden


Woensdagavond- lees/bid/discussiegroep avond! Ik kijk er wekelijks naar uit hoewel ik zo af en toe af moet melden. Het moeten echt belangrijke zaken zijn om hier niet naartoe te kunnen- zoals vorige week ons weekje Schotland en volgende week mijn verjaardag.


Gisteravond zijn we aan een nieuw boek en onderwerp begonnen. We bespreken het boek " My Neighbor's house" geschreven door Marja Meijers. Marja heeft o.a. een 5 tal boeken geschreven met als onderwerp - een van de Tiengeboden. Haar bedoeling met het onderwerp  De 10- geboden, is niet wat we NIET mogen/moeten doen. Maar wat onze mogelijkheden zijn om WEL te doen. Enfin, dat even terzijde!

Gezellig met 8 personen begonnen we aan de koffie. Het duurde even voordat we goed op dreef waren met het beladen onderwerp - Begeerte! In het Engels ' Covet '. In eerste instantie kwamen we er niet uit, want, wie wil wel eens niet iets wat een ander heeft- een slank lichaam, een mooi huis of die net aangepaste keuken waar jij ook graag in zou willen koken voor je gezin. Maar nog meer dingen, zoals het sterk willen zijn in je geloof zoals iemand waar je naar op kijkt. Een voorganger of spreker bv. Of iemand die ( zo het schijnt) makkelijk teksten in de bijbel kan onthouden, terug vinden en inzetten in gesprekken. Is dat slecht? Is dat de soort begeerte die bedoelt is met dit gebod?

Na veel gezocht te hebben in diverse bijbel vertalingen inclusief concordances kwam een duidelijk beeld tevoorschijn. Te willen groeien als mens, talenten ontwikkelen, actief bezig zijn met zorgen voor anderen die onze steun nodig hebben, het naleven van de principes van het als Christen leven - dat is een streven die Jesus juist van ons vraagt. Met of zonder dure auto, groot of klein huis, riante salaris of uitkering. Dat is ons doel- niet het  verlangen, kijken naar en proberen te bezitten van aardse dingen waardoor wij het christen leven uit het oog verliezen.

Dat wil niet zeggen dat het bezitten van een grote auto, villa, nieuwste electronica of modieuze kleding verkeerd is. Het gaat erom - hoe hoog staan ze op je lijst van 'moeten hebben'  tegenover het 'kunnen hebben.' Er is niets mis met het aanschaffen wat men nodig acht, er is alleen iets mis met dit 'het doel' maken van je bestaan.

Hoe vaak heb je niet gedacht of iemand horen zeggen " als ik nou die baan zou krijgen DAN zal ik pas ECHT gelukkig zijn!" Met soms als gevolg - werkdruk, ontgoocheling want het LEEK een gave baan! of " Graag willen we in die wijk wonen - dat lijkt ons DE PLEK om te zijn". Daarna opgezadeld met een giga hypotheek en waarschijnlijk een gebroken huwelijk omdat men geen tijd meer heeft voor elkaar.

Ik ben nog niemand tegen gekomen die zei " kon ik nou maar die bijbelspreuken maar NIET onthouden- had ik die dakloze man maar geen hulp gegeven, had ik het geld maar op de bank laten staan ipv die weeskinderen een vakantie te gunnen"!

Het onderwerp zal veel gesprekstof doen opwaaien. Ik kijk uit naar alle nieuwe inzichten, ideeën en gedachten wisselingen die de komende paar maanden aan de orde zullen komen.

4 opmerkingen:

 1. He Anita, tof zeg dat je daar een blogje aan wilt wijden! Het worden vast interessante avonden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Denk dat ik er een serie van maak.....

   Verwijderen
 2. Ik zou er wel bij willen zijn. Blijf er over schrijven, please. Ik leer hier veel van voor mezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jedidja, ik ben ook 'gegrepen' door dit onderwerp. Zal inderdaad de discussie hier voort laten gaan.

   Verwijderen