donderdag 28 januari 2016

Gewoontes

Gewoontes - handelingen die vaker en met regelmaat voorkomen. Dagtaken die op het zelfde tijdstip (van de dag?) gebeuren.
Gewoontes - dingen die niet bijzonder zijn maar GEWOON - kan iedereen overkomen zeg maar.
Gewoontes - gedrag of handelingen zonder na te denken. Automatisch piloot.

Ik had even gegoogeld ( een gewoonte tegenwoordig) en zag op een Woordenboek pagina dat daar 10 beschrijvingen stond van het woordje GEWOONTE.

Nou, ik denk dat die 3 van mij voor mij in ieder geval genoeg zijn.

Vandaag is een GEWONE dag, zeg maar!

Gewone  Gewoontes

Welke dingen ervaar jij als 'gewoon'. Wat vind jij nou gewoon?

Dat je s' morgens wakker wordt en aan je ontbijt zit met de krant?
Dat je de kachel een tandje op kan schroeven als het een beetje fris is buiten?
Dat er een jas voor jou aan de kapstok hangt?
Dat er water uit de kraan komt? Warm water zelfs.

Ik vraag het maar want vandaag heb ik zo'n dag. Dat ik over dit soort dingen na denk. Ik twijfel er niet aan of er zijn veel meer dingen waar ik me niet meer over verbaas maar ze aanschouw als GEWOON!

Ik werd wakker zoals ik alle ochtenden doe en water vloeide uit de kraan, de krant lag op tafel, nee, de kachel hoefde niet omhoog - het was zeer aangenaam binnen. Maar het had gekund ;-). Mijn jas hing en hangt nog aan de kapstok. Niks bijzonders toch?

GEWOONTES

Mijn 'ochtend kleding' van huisbroek en t-shirt hing op de haak waar het elke ochtend hangt. Als eerste greep ik naar mijn telefoon om te zien of er een bericht van een van mijn (3) kinderen binnen was gekomen terwijl ik sliep- ja dus! Yippee! Met een sprongetje naar de keuken. Ik maakte mijn ontbijt en kopje thee erbij zoals ik dat elke ochtend doe. Na mijn dankgebed en op peuzelen van mijn ontbijt berichtjes beantwoord - een heen en weer gedoe eventjes dichtbij ze (kinderen) zijn. Ontbijt op, krant gelezen, tanden gepoetst - daarna zijn er geen gewoontes die elke dag hetzelfde zijn maar handelingen die zo nu en dan voorkomen.

En eigenlijk, vind ik dit allemaal niet gewoon. Maar een bevoorrecht dat het allemaal zo kan, is en gaat. Dat ik blindelings mijn ochtend ritueel ( ook een gewoonte genoemd) kan doorlopen alsof het de GEWOONSTE zaak van de wereld is.

Vandaag stond ik even stil bij dat feit - dat het niet GEWOON is, niet vanzelfsprekend. Maar dat ik daar enorm dankbaar voor mag zijn. Gelovig of niet, spiritueel of niet, nuchter Nederlander of niet - ik wil jullie eventjes erop wijzen dat NIETS GEWOON is, maar een wonder dat de zon schijnt, dat het licht het doet, dat er water is, dat de wolken in de lucht 'hangen', dat er eten in de koelkast staat, dat de krant geleverd wordt, dat de smsjes en andere berichten ons bereiken, dat er een jas aan de kapstok hangt - enzovoort enzovoort!

Ik ben vandaag meer bewust, meer dankbaar en meer onder de indruk van alles wat GEWOON is.

2 opmerkingen: