donderdag 27 maart 2014

Klein is groter en minder is meer!

Mijn laatste schrijven ging over dat mijn week te vol had gezeten en ik besloten had mijzelf minder verplichtingen, taken en/of activiteiten toe te eigenen. Zoals vele voornemens was dit niet zo maar 1,2,3 gelukt. Toch heb ik mijn activiteiten kunnen beperken. De al bestaanden afspraken werden nauwelijks uitgebreid. Dat is al een hele prestatie waar ik trots op ben. De periode van voorbereiding op Pasen- mijn voornemen om van vasten een 'opruim' periode te maken begint aardig vorm aan te nemen. Ik voel alsof ik mijn doelstelling goed heb begrepen en de juiste instelling hebt om deze weken zinvol in te zetten met een verwachting van voldoening. Het feest van Pasen, de vernieuwing, het nieuwe leven. Daar heb ik zin in en kijk ik gretig naar uit.

Door MINDER op mijn pad toe te laten heb ik MEER tijd, energie en vooruitgang geboekt bij die dingen die wel aan bod kwamen. Mijn lijst met ' Nog te doen' word steeds een tikje kleiner, toch heb ik nog genoeg om mee bezig te zijn en waar mijn gedachten en energie naar toe kunnen gaan. Voor mij geld dus MINDER is MEER. Heerlijk.

Een van de dingen die mij is opgevallen is het onderwerp van gesprek rondom. Of dat nou is omdat ik in mijn hoofd bezig ben met MINDER is MEER dat weet ik niet maar het onderwerp is toch opvallend aanwezig! Dat van KLEINER is GROTER. Op z'n Engels gezegd zou je het zo kunnen beschrijven, that " size matters!"

Waar voorheen een Kringloopwinkel vroeger een plekje was van versleten en afgedankte goederen lijken het nu op winkels tot de nok toe gevuld met afgedankte TEVEELheden! Prularia, hebbesdingetjes, kleding, meubels noem maar op. De rekken staan vol met glazen, bekers, serviesgoederen. Het zijn heuse Warenhuizen geworden. Onze kasten en huizen moeten GROTER want we hebben meer ruimte nodig om de aangekochte 'dingen'  op te bergen. Twee of drie CD rekken en DVD rekken die tot het plafond rekken. We willen niet alleen naar de film om iets te zien, we moeten ook nog een kopie in huis hebben. Liefst met het boek erbij- want ja, een boek is toch net anders dan de film.We hebben twee parkeerplekken voor het huis nodig en een GROTERE schuur voor de sport- en dagelijkse fietsen. En nog is het niet genoeg. Bescheiden 'KLEIN' lijkt niet meer van deze tijd. Ik bekijk alles in mijn kasten en op de planken met andere ogen.

Op tv worden we belaagd met reclames van dingen waar we BLIJ van zouden worden als we ze in eigendom zouden hebben. Of om op verre vakanties te 'moeten'  om meer van onze vrijheid te kunnen genieten. Als ik sommige interieurs zie op programma's dan neemt de tv scherm een giga plek in op de wand van de huiskamer. Dat is bij ons ook het geval- maar GROTER is niet zozeer BETER- het neemt wel MEER ruimte in. Het alsof TEVREDEN zijn met wat men heeft- niet genoeg meer is. BlijkbaarMOETEN we meer WILLEN?!

De afgelopen 12 maanden ben ik weggebleven bij 'hebbesdingetjeswinkels'! En weet je, ik ben niet ongelukkiger. Dat wil niet zeggen dat niemand 'dingetjes' zou moeten aanschaffen- ik zou niemand een wet voor willen schrijven van MOET EN MAG! Cadeautjes geven en om in een vrolijke omgeving te wonen is ook belangrijk.Vandaag wilde ik even delen hoe IK die ervaring heb beleeft van MINDER is MEER en hoe KLEIN ook GROOT kan zijn. Mijn kasten zien er steeds overzichtelijker uit en raak weer vertrouwt en bekend met wat ik WEL heb.

Enfin, dit is mijn ervaring van de afgelopen weken en - zoals mijn BLOG beschrijft- Ik schrijf over dingen die ik ervaar, mij raken en waar ik over nadenk.

Zet het u ook aan het denken?

6 opmerkingen:

 1. Het zet mij wel aan het denken hoor :) Ik heb bij vlagen dat ik naar de kringloopwinkel wil. Al die afgedankte teveelheden hebben mijn interesse wel. Vooral ouderwetse dingen :-) Onze lekkerst zittende stoel komt er vandaan. Ik ben deze periode mijn lades aan het opruimen en gooi echt veel weg of sorteer het. Wat geeft dat een ruimte van binnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk he, dat opgeruimd gevoel? Ik word ook wel eens in verleiding gebracht- en kan daar van meepraten, over die 'ouderwetse' vooral Hollandse prullen. Het bestaan van een zolder helpt ook niet echt! Geniet van de gewonnen ruimte Jedidja!

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi geschreven weer Anita.
  Het is zelfs soms ook herkenbaar.
  Dat lijstje maken is voor mij misschien wel eens een handige tip.
  Ik wil wel maar het lukt me niet altijd. ...Pfff.

  X Veronique

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi geschreven weer Anita.
  Het is zelfs soms ook herkenbaar.
  Dat lijstje maken is voor mij misschien wel eens een handige tip.
  Ik wil wel maar het lukt me niet altijd. ...Pfff.

  X Veronique

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie blog Anita, heel duidelijk... we trappen er allemaal van tijd tot tijd in... meer willen, dingen kopen die we absoluut niet nodig hebben etc.

  BeantwoordenVerwijderen