maandag 7 juli 2014

My Neighbours House - op ( welke) weg!

We boften ALWEER - dat buiten zitten bevalt prima. Erg gezellig en ontspannen. Tegen 21:00 gaan er wel wat vesten aan - maar dat mag de pret niet drukken. Aankomende woensdag - een spannende avond want om 22:00 speelt Oranje tegen Argentiniƫ in de halve finale. Zal het dan ook druk zijn? Zullen we allemaal aanwezig zijn?

Wat is nou een goede reden om 'af' te zeggen? Daar heb ik in de eerste instantie eigenlijk niet echt bij stil gestaan. Als iemand een verjaardag heeft - of een andere afspraak die op een woensdagavond gemaakt is - terwijl ik in het algemeen de woensdag vrij houden - IS het dan terecht om te zeggen, "nou mensen we schuiven even door naar volgende week". Is dat nou echt zo verkeerd? En de niet voetbal kijkers dan? Een gewetensvraag denk ik. Ik zeg af voor persoonlijke afspraken die op een ander moment niet gelegen komen. Ik probeer die avond vrij te houden wat soms gewoon niet kan. Het past ook een beetje in de kader van dit boek en vooral dit hoofdstuk. Keuzes maken.

En dat niet alleen, IK MIS MIJN WOENSDAGAVONDEN als ze niet doorgaan - vanwege eigen belang of anders.

Vorige week - ging ons gesprek verder. We waren bij het volgende hoofdstuk aangekomen ' A change of direction' - ' Van richting veranderen' of ' Een andere koers varen'.

Het woord 'Repentance' was gevallen. De betekenis van dit woord - BEROUW hebben. We waren het eens dat SPIJT en BEROUW niet dezelfde lading hadden. Je kan ergens wel spijt van hebben - en dan?

Even heel kort door de bocht: BEROUW =  realiseren dat er IETS mis is of ging en HET anders te willen doen. 
BEWUST zijn van het VERKEERDE en op weg willen/streven naar HET GOEDE.

Zo, dat was het dan. Nee hoor, was het maar zo makkelijk. Een voorbeeld - je hebt een doel voor ogen - een spaarpotje speciaal voor een bijzonder IETS. Een reisje misschien of feestje voor je 25 jarig huwelijksfeest. IETS bijzonders. Elke week stop je er een vast bedrag in. Het bedrag groeit. Dit is een plan op lange termijn. Je hebt nog tijd, en die heb je ook nodig. Sparen gaat moeizaam. Om de paar weken ga je naar de stad met een vriendin- je wilt graag 'leuke dingen doen'. Zo af en toe pak je een klein bedrag uit je spaarpotje. Het is nl JOUW spaarpotje! Toch geeft het geen leuk gevoel. Op een dag als jij een briefje van het stapeltje pakt bedenk jij je. Je hebt net geteld en het bedrag is niet op het niveau dat het hoort te zijn. 

Daar kan je SPIJT van hebben - en dan besluiten 'nog maar EEN KEERTJE DAN' daarna DOE ik het NIET MEER. Er is geen mens die je hierop zal aanspreken. Misschien je geweten wel - maar die is snel uitgeschakeld
 - OF -

NA het tellen besef je dat je eigenlijk NIET GOED bezig bent. Je hebt het geld niet over de balk gegooid maar ook niet gebruikt voor de doeleinde waar het voor bestemd was. Je toont BEROUW- je spreekt jezelf toe en zegt ' dit kan niet langer zo. Ik ben fout bezig. Op deze weg wil ik niet langer wandelen - ik sla een nieuwe weg in -
die naar mijn eind doel leid'. 

Het geld blijft in het potje en jij besluit om voortaan GEEN greep in het potje te doen. De verleiding is er nog - uiteraard! Maar de beslissing om de juiste weg te volgen is een afspraak en belofte die je graag na komt. Je sust het stemmetje in je hoofd die graag op je inpraat - en ben steevast in je besluit. De beloning is MEER dan alle verleidingen waard. Je bent een nieuwe weg ingeslagen - een waar je jezelf in de ogen kan kijken, trots op mag zijn en je bent in eigen kracht gegroeid.

Ons leven richting GOD kan ook zo lopen. Dat we als mens soms even de weg kwijt zijn. Dat wij ons GEWETEN ( stem van de H. Geest) even uitschakelen als het op kleine ( of grote) beslissingen neer komt. Welke weg kiezen we? 

Dit zijn nog wat voorbeelden - je rookt, je weet dat je longen beschadigd worden. Wij hebben een lichaam gekregen waar we voor moeten zorgen. Waar hecht jij je aan? Een gezond levensstijl of liever die sigaret. Je drinkt, ach niet zoveel, echt niet! Toch kom je elke week geld tekort, je gezin lijdt onder jouw verslaving. Welke weg kies jij? Je werkt 6 dagen in de week, - om hoog mogelijk salaris binnen te slepen- je kinderen liggen op bed als je thuis komt en je bent al weg voordat ze naar school gaan! dag 7 lig je voor pampus op de bank, uitgeteld! Kan het in een huis met een kleiner hypotheek ook? Zo zijn er talloze voorbeelden van verleidingen in het leven die ons van de WEG AF houden - in ieder geval niet DE WEG die naar het leven die GOD voor ons bedoelt heeft. Lig je nachten wakker en maak jij je zorgen om dingen waar je toch niets aan kan doen? Tast het je gezondheid aan - maagzweer - slaapgebrek? 

Waar is je vertrouwen in GOD? Hij neemt graag die zorg van je over!

Matt: 11:28
"Als de lasten u drukken en u vermoeid bent, kom dan bij mij. Ik zal u rust geven"

Ik  zeg niet dat het MAKKELIJK is - maar waar ik van overtuigd ben - is dat het MOGELIJK is.
Kies de juiste weg - wandel niet alleen of in verleiding - maar wandel met GOD als eind doel en de H.Geest als gids/wegwijzer.


Deel 2 van dit hoofdstuk komt is de volgende keer aan de beurt!
( ben je er nog?)


2 opmerkingen:

 1. Ja, ik ben er nog, en ik weet hast zeker dat ik hier al een reactiue had geschreven.... nou ja, bedankt voor je uiteenzetting van de woensdagavonden, leuk om terug te lezen, inspirened ook!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hahaha, dat 'ben je er nog' was eigenlijk in z'n algemeenheid bedoelt. Zo van " is het nog interessant, relevant of boeit het nog?" Maar lief dat je hebt gereageerd.
   Tot woensdag!

   Verwijderen