dinsdag 7 april 2015

Zoef zoef..... die snelle Haas, weet je nog?

Ik had vroeg zondagochtend  een hoofd vol tekst - die ik dus niet op kon schrijven vanwege het feit dat ik de auto bestuurde richting Belt-Schutsloot om daar een nachtje door te brengen om Paas- zondag met vrienden te vieren. Doen we elk jaar.

Nu is het dinsdag- en weet ik nog wel het THEMA waarom ik dacht wat ik dacht en zowaar is nu ook de gehele tekst verdwenen - behalve Zoef, zoef zoef.

Jaja, die Haas uit de Fabeltjeskrant.

Zoef zoef zoef- ik heb haast, hij heeft haast - zij hebben haast.

Nou ja, zoiets was het dus.

Ik was een paar dagen niet lekker geweest. Alles liep eventjes uit de hand wat betreft huishoudelijke klusjes, werkzaamheden en voorbereiding op Pasen.

Voor mij is Pasen het grootste feest van het jaar. Ja, Kerst is ook GROOT, maar Pasen is voor mij HET feest. Gaat niet over cadeautjes, bomen en verlichting, adresboekje bijwerken en kaarten sturen en ontvangen. Pasen gaat, voor mij althans, over Goede Vrijdag- en het kruis. Daarna de Verrijzenis. Ja, HET feest wat elke jaar herdacht en gevierd wordt. Niet door iedereen weet ik ook wel- maar voor mij en velen met mij - WEL.


Het was zaterdag. Ik moest er echt aan geloven- winkelen op een zaterdag is niet een van mijn hobbies. Daar heb ik de hele week voor. Supermarkten op een zaterdag vermijd ik express. Wat een drukte.

Nu was het de dag voor Pasen. Een gekkenhuis. Schappen leeg geplunderd, rijen lang bij de kassa's. Overvolle winkelwagens en manden. Trouwens geen mand te bekennen bij de ingang. Heb er eentje gehaald bij de kassa.

Als Zoef de Haas en Truus de Mier vlogen mensen me om de oren. Ja "een gekkenhuis" werd er door iemand die in de rij bij de kassa stond, gezegd. Ik kon haar geen ongelijk geven.

Op het parkeer terrein een wanboel. Mensen die ongeduldig op een lege plek stonden te wachten. Sommigen het wachten beu en de parkeergarage in reden. Nou ja reden- vol plankgas zodat je wel degelijk wist ' die is nijdig, ongeduldig of heeft HAAST'! En dan die chauffeurs die aankomen rijden en zien dat iemand wegrijdt. Schieten meteen in de plek en zien niet ( of wel hmmmm?) dat iemand staat te wachten. Meer frustratie.

Ik vroeg me af afgelopen zaterdag, hoe zien die mensen Pasen dan? Een paar dagen om groots in te slaan, lekker eten, bezoekers ontvangen of op naar de camping? Ik hoorde kinderen roepen dat ze 'dat grote ei, die zak chips, speelgoed' en wat dan ook wilde. Een meisje huilde omdat haar ouders niet naar de koffiezaak gingen voor een ijsje.

Goede Vrijdag, voor mij een dag van soberheid, was al voorbij. Dit was zaterdag- de toeloop naar het heugelijke- de Verrijzenis. Het idee, alles komt goed! BLIJ en TROTS te mogen zijn. Opgelucht.

Weinig blijheid rondom. Niet als bij Kerst waneer er muziekjes spelen, mensen lachen. Geuren van oliebollen en chocolademelk in de lucht hangt.

Waarom zingen we wel en vieren we " Er is een kindeke geboren..." maar niet het 'Waarom' en wat is er met dat Kindeke gebeurt?

Het voorjaar breekt aan, overal geel en frisheid. Nieuw leven. Knoppen in de takken van bomen.Verse sprietjes groen gras.... maar echt, in de mensheid weinig frisheid te bekennen- misschien alleen de groen van ergernis!. Er hadden kraampjes met Paasbrood kunnen staan, verse eitjes en mooie taferelen. Een Paastafereel met palmtakken, grot, kruis en het licht dat gaat schijnen... op Paas Zondag - ipv een Kerststal en kerstboom en de 3 koningen. Nu wel wat haasjes en kuikentjes hier en daar maar daar hield het dan ook mee op.

Ik weet het, er was wel " The Passion". Voor het 5de jaar, geloof ik. Die MOEST je zien op tv. Een ware gebeurtenis. Ik lag ziek op bed- dat zou het dus niet worden. Alle media hype, voor en tegenstanders daargelaten. Ja er wordt wel degelijk over Goede Vrijdag gedacht en besproken - en dan?


Zoef Zoef
Tuut tuut tuut

Snel, rennen, pakken en wegwezen.


Vlug! Het is Pasen. We hebben een paar dagen vrij. Fijn he?


2 opmerkingen:

  1. I agree: Easter is the crowning glory of the year. Because Jesus lives, we can face tomorrow!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tsja, zo gaat het vaak Anita, mooi beschreven hoe je al die drukte hebt ervaren. Misschien was dat griepje wel even nodig om tot rust te komen, wie weet :)

    BeantwoordenVerwijderen