woensdag 13 april 2016

3. Schoolgidsen cursus: Lekker naar buiten

De tweede cursus dag stond in het teken van," naar buiten de natuur in!" Maar eerst- het huiswerk behandelen.

Het was ons gevraagd om 1 plant en 1 dier te selecteren, informatie te verzamelen en ons in de materie te verdiepen.

Om op activiteiten ideeën te komen - om de kinderen te stimuleren, werd ons een 'dating game' activiteit uitgelegd. Wij gingen als een, door ons gekozen dier of plant, speed daten met elkaar. Dat ging dus als volgt:

1. Zoek een partner
2. Geef informatie- mbt je gekozen onderwerp.
3 Zeg NIET wat je bent
4. Omschrijf persoonlijke 'trekjes'
( dit mocht amper 1 minuut duren)
Wissel - en herhaal proces.

Na een poos hadden wij meerdere speed-date mogelijkheden gehad. De bedoeling was om te kunnen matchen met een plant of dier. Doe je voordeel - of herken je nadeel. Een muis wil niet vriendjes worden met een uil, maar wil wel schuilen onder de ruime bladeren van een Grote Klis. Ik noem maar wat.

Koffie, koekjes, mooie ruimte, gezellige mensen- een leuk spelletje. Wat wil je nog meer op een dinsdagochtend?

Na het serieuze werk, net als voor alle leerlingen op school - was het tijd om buiten te spelen. Daar konden wij ons wel in vinden- de boswachter ook.

Heerlijk die voorjaarszon. Ik heb mijn fleece om mijn taille gebonden en voelde de warmte op mijn armen. Zalig.

Vogel geluiden, water, zacht ondergrond, beversporen, plantensoorten, licht briesje, gebabbel en gelach. Heerlijk. Wat was dat? Nou dat had ik dus helemaal niet verwacht- twee fietsende gasten op het pad- we moesten uitwijken. Nou zeg!! Pfff, zo kan het dus ook.


Na een informatieve relaxte wandeling, een spel  'zoek het plantje' en het uitwisselen van ideeën en informatie was onze ochtend sessie zomaar weer voorbij. Waar blijft de tijd?

Geen huiswerk, maar wel werd aanbevolen wat vaker in 'het gebeid' wat rondjes te lopen, boeken in te duiken en verder zelf te verdiepen in alles wat met de Biesbosch, het bijbehorende gebeid en historie te maken heeft.

Het is wel waar wat 'men' zegt. Zodra een onderwerp wat meer aandacht krijgt - vallen er meer dingen van op. Ik 'zie' meer in de lucht en op de grond dan voorheen - en ik dacht dat ik best wel attend was daarop. Wonderen zijn de wereld nog niet uit!

Op  naar volgende week ( donderdag) en ondertussen meer informatie vergaren.2 opmerkingen:

 1. Dag Anita,

  Wat leuk om nu al te lezen over hoe jij de cursus ervaart. Normaal gesproken horen we aan het einde van de cursus wat onze cursisten er allemaal van gevonden hebben. Fijn, dat de cursus je goed bevalt. Ik blijf jouw blogs met belangstelling lezen.

  Groetjes van Gerda Brok.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Gerda- ik probeer elke bijeenkomst voor mezelf te relativeren en verwerken. Zodoende de aparte blogs. Fijn dat je het leuk vond om te lezen.

   Verwijderen