zondag 24 april 2016

4. Schoolgidsen cursus: We gaan weer naar buiten

We zitten in een andere zaal - de lucht was ietwat benauwd- geen ramen enzo en dan nog deuren dicht. Ik heb het al gauw te warm- dus verder had waarschijnlijk niemand er last van. Die mooie tafel in de bibliotheek had wel wat- nu beetje 'onpersoonlijk' in rijen in de filmzaal. Maar ach, een klein detail maar hoor- ik schrijf gewoon vanuit mijn beleving. Verder was het gewoon weer gezellig. Ik merk ook dat de groep wat meer vertrouwd raakt met elkaar. Er wordt wat meer gelachen en van ideeën verwisseld. We babbelden gezellig vond ik.

Koffie op, iedereen een plekje genomen en Wim onze educatieve begeleider had zijn praatje klaar- wij begonnen aan het serieuze werk.

De verschillende leeftijden en hun beleving en leermogelijkheden. Interessant altijd. Ook al heb ik mijn Bachelor en een aantal jaren in het onderwijs gehad- is het toch fijn om even opnieuw die informatie tot mij te nemen. Ik ben er ook al een jaartje of 4 uit. Was wel allemaal herkenbaar hoor- de spinnenwebben moesten alleen eventjes verwijderd worden.

Twee boeken waar ik veel aan had over de jaren waren van Howard Garner en Edward de Bono. Trouwens er zijn zoveel boeken die nu in mij op komen- er komt altijd wel wat nieuws bij. Op mijn boekenplanken staan er nog wel een paar die ik niet kwijt wil en soms nog eventjes erbij pak.

Enfin, terug naar donderdag: Stil zitten is niet alleen lastig voor kinderen maar sommige volwassene kunnen/willen dat ook niet lang volhouden. Op naar buiten en wat 'oefeningen' doen. Ideeën opdoen in hoe wij als gids kinderen kunnen verleiden om vragen te stellen, nieuwsgierig te worden en activiteiten te verzinnen " wat en hoe wil ik aan de slag."

Wij hebben zelf een aantal praktische oefeningen gedaan - en dit leverde voor mij weer alternatieven op met eigen inbreng. Leuk om jezelf kwijt te kunnen in de speelse mogelijkheden om kinderen te informeren, enthousiasmeren en ( hopelijk) actief te krijgen in de natuur.

Van het opdoen aan ideeën kwamen er bij mij ook creatieve aanvullingen te boven. De afgelopen 18 maanden heb ik heel wat eigen spullen die ik in de klas gebruikten, weg gedaan, en nu zit ik weer het een en ander te verzinnen om te maken, verzamelen en dergelijks om goed voorbereid te zijn voor de periode die komen gaat. Ik weet het wel, er zijn kisten met attributen en leerstof - toch is het ook leuk om andere dingetjes achter de hand te hebben. Ik ben er nog niet helemaal uit- en dat zal tzt wel duidelijker worden- wat wel en niet beschikbaar is- en wat ik zelf toe wil voegen aan een gids moment. 

Er komt een rust periode aan - wij komen pas 10 mei weer samen. Vorige week ben ik een keer mee geweest met een schoolgroepje. Ook toen was het leuk om te zien wat de mogelijkheden waren met de kinderen. 

Bestuderen ( gidshand)
Beleven (kinderhand)
Zelf doen- activiteit

Voorheen stond ik aan de andere kant van het verhaal - als leerkracht naar 'iets'. Nu ben ik aan het voorbereiden om een andere rol aan te nemen. Fascinerend eigenlijk.

2 opmerkingen:

 1. Dag Anita,

  We komen 10 mei weer samen. In Dordrecht.
  De filmzaal is inderdaad niet zo´n ideale plaats voor een cursusochtend. Gelukkig zijn we veel buiten geweest.
  Goed, dat je zelf alle cursisten op de hoogte hebt gebracht van jouw blog.

  Groetjes van Gerda.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Gerda- heb de datum aangepast-foutje ;-) . De bijeenkomsten hebben voor ieder wat te bieden dat is wel zo belangrijk. Een ideetje hier, een weetje daar. Super. Tot de 10de zal ik maar zeggen.

   Verwijderen