maandag 30 juli 2012

Nieuwsgierig worden na het verleden als je ouder aan het worden bent. Delven in het verleden. Ik ben daar ook mee bezig- ik doe mee. Sommige vragen zullen altijd onbeantwoord blijven. De mensen met de kennis zijn er niet meer.

Er is al een boek. Heel veel uren op zoektocht, onderzoek en nagaan of de feiten wel kloppen zijn er al ingestoken. Dankzij een neef. Nu komt er waarschijnlijk een vervolg. Meer informatie erbij- van vroeger maar ook van nu. Want er zijn meer familieleden bij gekomen - ook een aantal uit het leven vertrokken. Verhalen worden verteld over persoonlijke herinneringen Het op bezoek gaan bij opa en oma. De verjaardagen of feestjes. Wie kwam wel en wie niet. De neven hebben het er maar druk mee. Met kleine bijdragen doe ik mee.

Mijn broers, zus en ik zijn ' de bovenste laag' geworden samen met alle neven en nichten uit onze " lichting". We hebben aan de kant van moeder geen ooms en tantes meer. Er wordt hard aan gewerkt om de onderste steen boven te krijgen. Wie woonde waar en is verbonden met wie. Mooi. Met herinneringen ophalen doe ik mee.

Vanochtend las ik uit een ander boek. Ook samengesteld door mensen die het belangrijk vonden dat de informatie niet verloren mocht gaan. Waar ook geschreven staat dat het niet goed is voor een mens om alleen te zijn - een familie behoort te hebben en een plek te hebben. Eigenlijk is dit boek een samenstelling van meer boeken. Klinkt herkenbaar - een boek dat groter gaat worden. Meer informatie gaat houden. Meer inhoud en verhalen gaat krijgen.

Ook in dit andere boek staan namen en plaatsen in die veranderd zijn - of er zelfs niet meer zijn. De mensen zelf zijn er al lang niet meer, maar hun verhalen zijn er nog. Er staat in wie waar woonde en door en met wie ze verbonden zijn. De verhalen in dit boek zijn ook nog steeds interessant om te lezen Ik lees en probeer me in te leven in de toen en neem het mee naar de nu.

Als we de verhalen weer naar boven halen van 'toen' kunnen we sommige situaties  niet meer indenken. Grote gezinnen, kleine huisjes, lage uurloon, moestuin, gestopte sokken en hergebruikte kleding. Ik waardeer wat ik heb en ben trots op diegene die mij voor zijn gegaan - gewoonweg inspirerend. Ik ben blij met mijn -nu!

In het boek van vanochtend las ik over de samenhorigheid van groepjes mensen, van twijfel and angsten, van ongeloof en ook van doorzettingsvermogen en vertrouwen. Ik neem mee wat ik kan, wat ik nodig heb om mij te helpen met vandaag. Blij met de verhalen, de inspiratie.

Ik geloof dat boeken van en over gisteren erg waardevol zijn voor morgen en overmorgen...... ik doe mee. Leest u ook wel eens uit dat boek? Geschiedenis. Inspiratie. Familie.

1 opmerking:

  1. Ja, ik wel hoor :) Zou graag willen leren van de geschiedenis, dan hoef ik de zelfde fouten neit te maken... maar ja, dat lukt nog niet altijd :)

    BeantwoordenVerwijderen