woensdag 27 mei 2015

Feestdagen: Van Pasen tot Pinksteren

Het kwam er even niet van - schrijven. Dat kan gebeuren. Nu ben ik weer 'boven Jan' zeg maar en is mijn energieniveau weer op peil.

Hoewel ik even niet schreef, kwamen de gedachten allemaal wel. Dat gaat door ongeacht mijn situatie. Ik denk als ik mijn hoofd maar eventjes 'uit kon zetten' dat ik beter zou slapen. Er is wel altijd ergens om over na te denken.

De afgelopen weken - ons voorjaar in Nederland - waren besprenkeld met 'vrije dagen'. Dagje hier, dagje daar. Hier een vrijdag- daar een maandag of een donderdag. Schoolvakanties verdwenen ook in deze dagen dat het moeite koste om te weten wat er on bepaalde regio's speelde. Ook met scholen was het lastig om te weten - wie had nou vrij en wie niet. Dat zal in sommige gezinnen rommelig geweest zijn kan ik mij zo voorstellen.

En dan- waar waren al die dagen dan voor? Weet iedereen wel waarom we zo veel vrije dagen hebben in deze periode? Ik vraag me dat wel af.

Mijn vrienden en familie in Nieuw Zeeland zijn verbaasd als ik ze vertel dat Hemelvaartsdag een 'vrije dag status' heeft. En dat de (vrij)dag erna ook voor velen vrij is. En als ik Pinksteren uitleg - nou dan is de verbazing nog groter.

"Waarom", wordt er dan gevraagd, "waarom hebben  jullie dan vrij?"

In de katholieke kerk zijn er feestdagen die de label " Holy days of Obligation" genoemd worden. Dwz dagen om wel naar de kerk te gaan om stil te staan bij de betekenis van de dag maar betekend niet dat je het werk neer moet leggen zoals dat voor velen op een zondag wel geldt. Dat gebeurt wel voor de Paasdagen en Kerstviering.  In beide landen scheelt het nogal. In een land als Nederland waar de kerkgemeenschap aantallen ( actieve kerkgangers) aan het afnemen is- is het bewonderenswaardig dat juist de 'heilige' feestdagen reden geven tot 'vrije' dagen. Kom niet aan de 'vrije dagen' die men denkt 'recht op te hebben' wat dat is niet bespreekbaar.

Dit doet me denken aan ouders die allerlei redenen verzinnen om door de week met de kinderen naar de Efteling te gaan- een briefje mee naar school om te zeggen dat opa en oma zoveel jaar getrouwd zijn. Het 'recht hebben' op een vrije dag zogezegd! Eigenlijk zijn deze religieuze dagen voor het grotendeels van de populatie 'recht hebbende' vrije dagen zonder verplichtingen of legitieme reden. Als je al niet weet wat Hemelvaart of Pinksteren in houd dan vraag ik me af, waarom denkt men dan dat je ' recht hebt' om vrij te zijn.

Toen ik een tv rapportage zag - waarin mensen gevraagd werden waarom ze dachten dat ze vrij hadden- bevestigde het voor mij in ieder geval, dat men het 'vrij zijn' belangrijker vond dan het weten waarom.

Het heeft ook mij aan het denken gezet!

Sta ik genoeg stil bij al deze bijzondere dagen en gebeurtenissen of ben ik nou alleen maar blij met het "vrij' zijn?

Een gewetensvraag!

2 opmerkingen:

  1. Best een gewetensvraag ja. Toen Pinksteren voorbij was dacht ik: ik heb helemaal geen echt feest gevierd! Sommige ouders zijn daar zo mee bezig. Volgende keer misschien. Wel met kinderen naar de kerk geweest. Niet moet, alles mag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een gewetensvraag ja, het is een zegen dat we in Nederland nog zoveel vrije dagen hebben gebaseerd op Christelijke hoogtijdagen...

    BeantwoordenVerwijderen